Naychali oshqozon jarrohligi
Oshqozonni kichkaytirish jarrohligi (Naychali oshqozon jarrohligi)
Oshqozon yengi operatsiyasi (oshqozonni qisqartirish bo'yicha operatsiya) bu oshqozon hajmini kamaytirish orqali iste'mol qilinadigan oziq-ovqat miqdorini cheklaydigan va shu bilan ozishga yordam beradigan jarrohlik muolajadir. Oshqozon yengi operatsiyasi ortiqcha vazn bilan bog'liq yurak kasalliklari, qon bosimi, xolesterin va diabet kabi sog'liq muammolarini kamaytirishga yordam berish uchun amalga oshiriladi. Oshqozon yengi operatsiyalari odatda parhez va jismoniy mashqlar kabi usullar bilan ozishga harakat qilgandan keyin qo'llaniladi.
Oshqozon jarrohligidan oldin
Yeng gastrektomiyasining to'g'ri yoki yo'qligini aniqlash uchun turli laboratoriya tekshiruvlari va tekshiruvlari o'tkaziladi. Jarrohlikdan oldin shifokoringizda ovqatlanish, ichish va giyohvand moddalarni iste'mol qilish bo'yicha tavsiyalar mavjud.
Oshqozon yengi operatsiyasi qanday amalga oshiriladi?
Oshqozon yengi jarrohligi umumiy behushlik ostida qorin bo'shlig'ida kichik kesiklar qilish yo'li bilan amalga oshiriladi. Oshqozonning taxminan 75-80% olib tashlanadi va oshqozon uzun naycha shaklini oladi. Amaliyot taxminan 2 soat davom etadi.
Oshqozon yengi operatsiyasidan keyin
Bemorlar odatda yeng gastrektomiyasidan 2-3 kun o'tgach chiqariladi. Oshqozon kattaligi juda kamayganligi sababli ozgina ovqat iste'mol qilgandan keyin to'yish hissi paydo bo'ladi. Yengli gastrektomiyadan so'ng, parhez shakarsiz suyuqlik bilan boshlanadi. Odatda, bemorlar 4 haftadan so'ng mashq qilishni boshlashlari mumkin va tegishli mashqlar dasturi tavsiya etiladi.
Natijada, hayot tarzingizga qarab, ikki yil ichida ortiqcha vaznning taxminan 60% yoki undan ko'pini yo'qotish mumkin.